Deze week – in de vijfde week van de derde lockdown – stuurde ik onze hardlopers het huiswerk met de vraag hoe het gesteld was met de motivatie. Deze vraag stelde ik niet uit ‘plichtsbesef van een trainer’, maar omdat ik daadwerkelijk geïnteresseerd ben in het antwoord. Tevens controleer ik hiermee natuurlijk ook of het huiswerk wel gelezen wordt. Maar dit terzijde ?

Maar antwoorden kwamen er. En met zo’n antwoord kan ik uit de voeten. Ik stuur een reactie terug = contact / feeling met de loper en ik gebruik de antwoorden om lopers aan wie het mogelijk aan motivatie ontbreekt, weer op de goede weg te helpen. Want ja, waarom zou je gaan hardlopen nu? Wedstrijden zijn er niet. Er is geen gezellige groep medelopers die na een gemiste training aan je vraagt: “Waar was je vorige week?”. Het moet nu echt uit jezelf komen. Heb je daar moeite mee, misschien helpen onderstaande tips – gebaseerd op antwoorden van jouw medelopers – je weer op pad. Natuurlijk ontbreken mijn eigen ervaringen hierin niet. Want ja: ook ik mis de wedstrijden, ik mis jullie, ik mis de groep waarin ik zelf meetrain. En ook bij mij regent het heus weleens…

Hoe houd je je motivatie op peil?

Trainen in een andere omgeving
Een van de lopers meldde naar Emmeloord verhuisd te zijn; legio nieuwe rondjes en routes om te ontdekken. Een makkelijkere (en goedkopere) oplossing is om eens een route van een andere loper te lenen. Dus doe eens niet jouw standaard rondje, maar ga op pad met het idee van een ander, bijvoorbeeld gedownload van Strava.

Stel jezelf een doel
Zo loopt een van de lopers iedere maand een halve marathon. Soms alleen, soms met een ander. Om dan net even dat stapje harder te gaan. Een goede vorm van motivatie / wedstrijdsimulatie.
Een dergelijk doel heb ik ook: ik loop iedere maand de afstand die ik anders die maand in wedstrijdverband gelopen zou hebben. Gecombineerd met punt 1 (Trainen in een andere omgeving) bracht mij dat deze week in Balk, waar ik de Gaasterlan Run liep.

Hardloopdate
Diverse lopers geven aan juist nu met iemand af te spreken om te gaan lopen. Als de afspraak eenmaal staat, is het lastig om af te zeggen. In de avonduren wordt de hond ingezet.

Uitdaging
Doe het eens anders! Dit is het moment om dingen uit te proberen.
Lopen op een routekaartje in je horloge of mobiel;
Zet de intervaltraining vooraf in je horloge en ga daarmee op avontuur;
Loop eens een flink stuk rustiger (en daarmee kom je verder) dan je ‘gewend’ bent;
Of doe juist nu eens een heel snelle 3 km;
Train op trappen, viaducten of loop off-road.
Enfin, wees creatief, stel hierin een doel en streef dat in de training na. Niet alleen leer je de mogelijkheden van je horloge (beter) kennen, ook jij kunt meer dan je dacht. Hardlopen is zoveel meer dan alleen knetterhard draven…

Beloning
De laatste tip, maar heel belangrijk: beloon jezelf na je prestatie. Of het nu gaat om een lekker warm bad of een koel biertje na afloop, dat is aan jou. Een taartje of een pak Tucjes doet het ook altijd goed.
Of – en die tip kwam niet van Babette of Barbara (KLIF18) – trakteer jezelf op een nieuwe loopset of een paar ‘naie gumpen’. Dat nieuwe spul kun je toch niet ongedragen laten???

Doe er je voordeel mee. Blijf in beweging en hopelijk tot gauw!