Op dit moment is Nederland wit. Een wollige deken bedekt onze hardlooproutes. Er staat een pittige oostenwind, die in de luwte de sneeuw tot duinen vormt. Degene die zich nu afvraagt of er wel hardgelopen kan worden, is:

  1. geen liefhebber van sneeuw;
  2. geen echte liefhebber van hardlopen;
  3. verstandig.

Een ding is zeker: de sneeuw trekt. Dik aangekleed en lekker sleeën met de kinderen of een wandeling met de – in sommige gevallen eveneens dik aangeklede – hond doen het goed. Met enige aanpassing kun je in de sneeuw echter ook heel fijn je hardlooptraining afwerken. Laten we het even geen ‘training’ noemen. Dat heeft een bepaalde lading, maar een hardlooprondje kun je prima doen.

Hoe dan?
Om te beginnen: kleed je goed aan. Een laagje (of twee) extra, buff, muts, handschoenen, trailschoenen, of juist je gewone hardloopschoenen: in nog niet aangelopen sneeuw kun je daar prima op draven. Voordeel van een flinke laag sneeuw: de sneeuw ‘wast’ je schoenen, die zien er na je loopje weer uit als nieuw. Staat er een stevige wind, draag dan een windjack als toplaag.

Kies een route die je kent en waarvan jij denkt dat die voor jou te doen is. Denk aan de afstand, de ondergrond, maak je route niet te lang en start tegen de wind in. Loop in een rustig tempootje en wandel waar nodig. Laat versnellingen en hoge tempo’s achterwege: die zijn onder de huidige omstandigheden te belastend voor je liezen! Kortom: ga voor de beleving, niet voor de tijd!

Wil je onder winterse omstandigheden (flink) langere afstanden (blijven) lopen, bedenk dan dat dat (flink) meer energie gaat kosten. Neem eten en (warm) drinken mee in een rugzakje. Zorg dat je niet gaat afkoelen (laagje extra mee in je rugzakje) en ook nu weer: pas je tempo aan en wandel waar nodig. Er zijn lopers die hun schoenen bedekken met gaiters, dit om natte, koude voeten te voorkomen. Klinkt dat te fancy, kun je gaan voor een plastic zak. Over je sok en dan je schoen in. Ik doe het niet, die bedekking: zolang ik loop, krijg ik geen koude voeten. Ook al zijn ze nat en is het onder nul. Maar ieder zijn ding. En aan jou om uit te vinden hoe hardlopen onder winterse omstandigheden jouw ding kan worden.

O, ja, laatste tip: bedek echt alle uitstekende delen!
En wat mij echt lekker warm houdt, is een strakke, korte hardloopbroek (fietsbroek) over mijn thermolegging en onder mijn hardlooptight. Billen en een flink deel van de hamstrings zitten zo lekker verpakt. De bil is een flinke spier die veel energie (warmte) vraagt; die korte broek helpt daar geweldig bij.

Als laatste: hardlopen onder winterse omstandigheden is geen ‘moeten’, hè! Voel je je er niet prettig bij, dan mooi thuis blijven. Het is zo weer voorbij immers. Maar: probeer het wel een keer, je zult moe maar voldaan thuiskomen en ‘s nachts slapen als een roos.

Voor onze hardlopers: deze week geen huiswerk per mail. Gewoon lekker zelf een rondje doen.
Geniet ervan!