Waarom LSD
Een geestverruimend middel of ligt het toch anders?

We ademen voor de eerste keer in wanneer we geboren worden en ademen voor het laatst uit wanneer we sterven. Ons hele leven bestaat uit ontelbare ademhalingen tussen die twee momenten in. Volgens de Indiase filosofie brengt de mens bij elke incarnatie een bepaald aantal ademhalingen met zich mee. Wie haastig leeft en daardoor snel ademt, sterft eerder, omdat hij niet meer ademhalingen kan doen dan hem toegemeten zijn. Wie daarentegen vredig leeft en langzaam ademt, is goed met zijn gezondheid omgegaan en zal een lang leven hebben.
Bron: Happinez

Grote dieren als olifant of walvis hebben een trage hartslag (15-30 slagen per minuut) en leven 60 (olifanten) tot soms meer dan 100 jaar (walvissen). Kleine dieren als muis of hamster met een hoge hartslag (400-600 slagen per minuut) leven maar 1 tot 3 jaar. Dit zou komen doordat het hart bij een snellere hartslag meer energie moet verbranden en zuurstof gebruiken. Deze onderliggende stofwisseling (inclusief de daarbij behorende oxidatieve stress) speelt een belangrijke rol bij het uiteindelijk bepalen van de levensverwachting. Ook bij mensen is er een relatie gevonden tussen de gemeten hartslag in rust en overleving. Mensen met een hogere hartslag in rust hebben een hogere kans op een hartinfarct of plotseling overlijden.
Bron: publicatie UMCG

Ademhaling & hartslag
Je kunt je lichaam ‘aanzetten’. Aanzetten tot een sprintje of tot liefdevol gedrag. Daarmee kun je stoppen op het moment dat het genoeg is geweest. Maar heb jij ooit al eens geprobeerd je adem aan en uit te zetten? Of je hart? Gaat niet lukken. Een aantal dingen regelt jouw lijf zelf. De enige invloed die jij erop hebt, is vertraging of stimulering.

Nu geloof ik niet zozeer in de filosofie dat ieder mens bij zijn geboorte een maximaal aantal ademhalingen of hartslagen meekrijgt, wel geloof ik in lange, slome duurlopen. Oftewel LSD; Long  Slow Distance. Duurlopen waarbij de ademhaling en hartslag redelijk rustig en laag blijven. Het lichaam bouwt op een redelijk relaxte manier inhoud op en het heeft weinig te lijden tijdens een dergelijke loop. Het herstel duurt minder lang, de kans op een blessure is minder groot. Plaats dit in het perspectief van de Indiase filosofie en er staat je een lang hardloopleven te wachten.