Trainen is belangrijk, maar rust is zeker zo belangrijk. Als je niet voldoende rust neemt, herstelt je lijf onvoldoende en neemt de kans op blessures toe. Kortom: goed naar je lijf luisteren en niet gaan trainen als je lijf aangeeft dat het niet kan! En nu valt er met (een beetje) spierpijn nog wel te trainen, maar echt goed is het niet, dat leg ik hieronder uit.

Wat is spierpijn eigenlijk?
Spierpijn is voornamelijk (heel) vervelend en ontstaat wanneer mensen hun spieren op een voor hen ongewone wijze belasten. Spierpijn ontstaat vooral in spieren die normaal niet of nauwelijks of anders worden gebruikt of door overbelasting. Tijdens belasting (de oefeningen) van de spier hoopt zich melkzuur in het spierweefsel op (de directe spierpijn). De spierpijn die na een tot twee dagen ontstaat, komt door de kleine haarscheurtjes die door de training in de spier zijn ontstaan. Deze helen gelukkig heel snel en daarmee neemt ook de kracht van de ‘gepeste’ spier toe. Door de juiste trainingsprikkels (lees: het ontstaan van minuscule scheurtjes) en de juiste hoeveelheid rust op de juiste momenten komt een (top)sporter tot zijn / haar piekmoment. Ga je nu te snel na een training weer trainen, zijn de haarscheurtjes nog niet geheeld en neemt de kracht van je spier (verder) af. Ter verduidelijking het volgende plaatje:


1 is het basisniveau van je spieren
2 tijdens de training nemen je krachten af
4 de rust treedt in en je spieren herstellen
5 een spier is een knap ding en herstelt zich sterker dan hij was
6 tja, doe je er verder niets mee, gaat die kracht ook weer verloren, ga je te vroeg trainen en neem je onvoldoende rust (is herstel) gaat de rode lijn steeds verder omlaag in plaats van omhoog

Hiermee hoop ik niet alleen de spierpijn (een beetje) te hebben verklaard, maar zeker ook het nut van rust! Neem je geen rust, neemt de kracht van je spieren dus af en de kans op blessures toe. Neem je op het juiste moment rust, zal nummertje 5 steeds hoger komen te liggen (het basisniveau van je spieren (nr. 1) neemt toe).

Kortom: door verstandig te trainen en te rusten (taperen), neemt de kans op een pr toe en op een blessure af.