Het begon in de derde lockdown.
Waar ik normaal gesproken aan het eind van het jaar een ‘Laatste Loopje’ met onze lopers doe, kon dat vanwege corona dit jaar niet. Groepstrainingen werden opgeschort en het Laatste Loopje verdween uit de agenda.

Maar in een periode zonder trainingen (= mijn werk) houd je tijd over. Tijd om na te denken over hoe je de lopers dan wel dat Laatste Loopje kunt laten doen. Na hier en daar wat voelsprieten uitgestoken te hebben, was ik eruit: in mijn eentje een rondje draven, dit op Strava plaatsen en mensen motiveren het ook te lopen.

Nu was Strava voor mij ook compleet nieuw, maar het loopje inclusief segment (het wedstrijdelement) was zo aangemaakt. Een hoeraatje voor mezelf en eentje voor Pieter Roskam. Pieter was ook degene die meteen de volgende dag aan de hand van mijn route op pad ging. Zijn plaatje kwam overeen met het mijne: test geslaagd en Pieter stond op nummer 1 (= kroon).

Maar Pieter is een ervaren trailrot die zijn hand niet omdraait voor een eindje draven op basis van een gpx-bestand. Voor veel lopers school er meer uitdaging in onze uitdaging. Veel varianten op de oorspronkelijke route volgenden, evenals manieren waarop er genavigeerd werd. Superleuk hoe de lopers daarmee aan de slag zijn gegaan. Want: ‘Navigeren kun je leren’ en heb je dat eenmaal (een beetje) onder de knie en de smaak te pakken, kun je overal lopen. Leen een gpx-bestand van iemand en laat jezelf los in ieder willekeurig bos.

Dan nu hoofdstuk 2 van ‘Navigeren kun je leren’. Want als ik aan de hand van een gpx-bestand ga draven, laad ik het bestand in een app op mijn mobiele telefoon (OsmAnd) en met mijn mobiel in de hand draaf ik de route. Mijn Forerunner 235 is namelijk niet geschikt voor tonen van routekaartjes. Dacht ik…

Wat blijkt, met de app DynamicWatch kun je je Forerunner 235 tot een prima navigatiesysteem omtoveren; je mobiele telefoon kan in je zak blijven (of thuis, op het aanrecht). Er zijn meer modellen en smartwatch-types die worden ondersteund; check de lijst op de site van DynamicWatch voordat je aan de slag gaat. En nee, ik weet niet hoe je e.e.a. stap voor stap moet doen en ik ga ook niet proberen het hier uit te leggen. Maak een account aan op DynamicWatch (gratis) en met behulp van de instructievideo op die site is het prima te doen! Ga er echter wel op je gemakje voor zitten (half uur / driekwartier kost het wel).

Vanochtend liep ik mijn eerste rondje aan de hand van een routekaartje op mijn Garmin Forerunner 235. Echt superleuk! De route dit keer gemaakt met behulp van afstandmeten.nl. Dat gpx-bestand gedownload en vervolgens ge-upload naar de site van DynamicWatch. Heel simpel (als je het eenmaal door hebt). Voor mij echt een nieuwe dimensie aan het hardlopen/trailrunnen.

Vooraf kreeg ik twee tips van Pieter Roskam: Stel bij ‘Watch Settings’ ‘Track-up’ en ‘Back is page’ in. Het eerste zorgt ervoor dat de kaart altijd in jouw looprichting wijst (dus niet standaard het noorden kiest). Het tweede zorgt ervoor dat je met de knop rechtsonder bij je gegevens als hartslag, tempo, etc. kunt.

Dan de volgende tips van mij:
Zorg dat je vooraf precies weet welk pad je als eerste in moet;
Bestudeer vooraf of je route ‘kruispunten’ heeft;
Zo ja, onthoud dan goed welk pad je al gehad hebt, anders loop je zomaar een lusje extra;
Met de onderste twee knoppen links op je horloge kun je in- en uitzoomen;
Speel met de zoom totdat je kaartje voor jou de juiste duidelijkheid heeft;
Ben je klaar, dan druk je eerste op de rode knop rechtsboven (pauze), dan op de knop rechtsonder (vraag: opslaan en klaar ja of nee).

Ik wens je veel plezier! Niet angstig zijn, gewoon gaan! De meeste horloges hebben namelijk ook de functie ‘Terug naar de Start’ ?