Evenals voorgaande jaren startten wij in juni met hardlooptrainingen in voorbereiding op de Fish Potato Run (FPR). Nu waarde er sinds half maart een virusje rond; de kans dat de FPR daadwerkelijk op de tweede zaterdag van september gelopen kon worden, was klein. Heel klein.

Het enthousiasme van trainer Grietje was echter groot. Zij had er alle vertrouwen in dat er weer een fanatieke groep lopers op de been gebracht zou kunnen worden, waarmee zij vervolgens in Nagele aan de slag kon: twaalf hardlooptrainingen als voorbereiding op de FPR die er (zo goed als zeker) niet ging komen. Toch verheugde Grietje zich bovenmatig op deze uitdaging.

En dat komt zo…
Grietje houdt van spelletjes. En van Urk. Op Urk kent iedereen elkaar, verstaat iedereen elkaar en bekommert iedereen zich om elkaar. Kleine kanttekening: als je op Urk een geweldige training uitzet voor iemand die een paar dagen later gaat trouwen, dan kun je er d*nder op zeggen dat achter je gat de hartjesballonnen op steeltjes, die de te lopen meters aangeven, verdwijnen. Oké, de betrapte vader in kwestie zei daarbij nog wel: “Voor mijn zoon, dat mag toch wel!?”.

En daarom is Grietje zo blij met Nagele. Daags voor de laatste training aldaar, zette Grietje met haar ‘moas’ Karin en Alie een speurtocht van ca. 8 kilometer uit in Nagele. Op elf plekken hingen de dames dingen op, waarmee de lopers de volgende avond al dravend een rebus (over elkaar) moesten oplossen. En terwijl de dames aan het uitzetten waren, werden zij natuurlijk gespot en aangesproken. Want Nagele is net Urk: iedereen kent Grietje 😉

De volgende avond – de avond van de voorlopig laatste hardlooptraining in Nagele – hing alles nog zoals Grietje had bedacht. “Dat is Nagele. In Nagele kan dat!”, zou Grietje zeggen. Ze verheugt zich al op volgend jaar. Als alles hopelijk weer bij het oude is en de FPR weer gewoon gelopen mag worden en Grietje bij de finish klaar kan staan om de tijden van al ‘haar’ lopers – ook die van Urk – te noteren.

En ja, Nagele is net Urk. Met ‘de broertjes’, de (schoon)zusjes, de neef en nicht van en een paar ‘vreemden’. Grietje is er thuis.