Eens de twee à drie jaar meld ik me bij het SMA in Heerenveen voor een Groot Medische Sportkeuring. Waarom? Omdat ik veel en zo nu en dan (heel) intensief sport. Ook word ik er niet jonger op, dus best goed om je weer eens in allerlei bochten te wringen – ja echt, of je even met gestrekte benen met je handen naar de grond wilt, en is daarna de sportarts klaar met het buigen van jou, dan kun je je knie uit je oor peuteren – en het gruis uit je aderen te fietsen (of draven) tijdens een inspanningstest.

Het was er weer tijd voor. Om geen appels met peren te vergelijken, plan ik de keuring standaard op een zelfde moment in mijn trainingsopbouw: in de laatste en zwaarste trainingsweek voor een marathon. Door de vele trainingen is de conditie goed, het lichaam enigszins vermoeid en de weegschaal vriendelijk: op naar ús Abe. Met mondkapje, ochtendurine en banaan.

Even kort wat je na aankomst bij Sportgeneeskunde Friesland (want die neemt de testen af, onder de tribunes van het Abe Lenstra Stadion ; ) staat te wachten. Het testen van: ogen, hb, cholesterol en urine. Geen test van de longinhoud dit keer; stel dat er ergens uit die krochten een virus ontsnapt OF je er juist eentje inademt, omdat je ieder longblaasje van lucht wilt voorzien om het wijzertje zo ruim mogelijk te laten uitslaan… Dat dus niet op dit moment.

Door naar de sportarts die je weegt en – zoals gemeld – alle kanten op vouwt om je mobiliteit te checken. Bloeddruk meten, acht plakkers op je lijf en door naar de inspanningstest onder – jawel – de tribune. Ook dat vanwege een virusje. Voordeel: lekker fris daar en veel frisse lucht. Het mondkapje mag af. En dan… trappen totdat je een ons weegt. Langzaam neemt de weerstand toe, je hartslag loopt op, je benen lopen vol en ineens is het klaar. Je bent lek! Test geslaagd 😀

Naar binnen voor de evaluatie, die je later die dag ook per mail ontvangt. Daarbij zit tevens een factuur die kan worden ingediend bij de zorgverzekeraar. Want in mijn geval vergoedt de zorgverzekeraar een keer in de twee jaar 75% van de kosten. Dus waarom zou je het laten!?

Ik heb mijn ‘pinda oké-stempel’ weer binnen, wanneer ga jij?
Op een lang en sportief leven.